Refresh

This website www.medcentre.com.ua/uk/news/v-ukraine-tsirkuliruyut-17-shtammov-koronavirusa-1729 is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу

Наразі в Україні поширюються 17 різних штамів ковіду.

Віктор Ляшко: "В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу"
Віктор Ляшко: "В Україні циркулюють 17 штамів коронавірусу"
Фото из открытых источников

Про це розповів Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, передає «Укрінформ».

«В Україні, за даними нашого епіднагляду, циркулює 17 штамів Covid-19, в тому числі і новий штам, який був виявлений нещодавно, – «Дженні». Якщо ми подивимось, що у нас по захворюваності, то бачимо зростання до кінця січня кількості випадків захворювання на коронавірус, але ми бачимо і зростання кількості випадків захворювань на грип, що не характерно для попередніх епідсезонів», – сказав Ляшко.

Міністр охорони здоров’я також зазначив, що за період середина жовтня – кінець січня на грип та грипоподібні захворювання перехворіли практично 2,5 млн українців. На жаль, є й летальні випадки.

Віктор Ляшко додав, що кількість госпіталізацій менша, аніж була протягом 2020-2022 рр., а стаціонари не перевантажені пацієнтами.

Наступний пік захворюваності на ГРВІ та грип, за прогнозами міністерства, очікується у лютому.

Ляшко ще раз нагадав про важливість вакцинації від ковіду і додав, що препарати є у наявності безкоштовно, а зробити щеплення можна у сімейного лікаря.

Новий штам коронавірусу «Дженні»

Штам ковіду «Дженні» – це субваріант «Омікрону» («Дженні» виявлений у США у вересні 2023-го). Перші випадки цього штаму в Україні були зафіксовані на початку року. «Дженні» має декілька мутацій, що роблять його дуже заразним.


Симптоми коронавірусу «Дженні»

Симптоми захворювання через цей штам схожі на інші варіанти ковіду:

  • лихоманка;
  • кашель;
  • загальна слабкість і втома;
  • болі у м’язах;
  • головний біль.

Окрім цих загальних симптомів коронавірусу, «Дженні» може викликати такі специфічні симптоми:

  • висип на шкірі;
  • діарея;
  • нудота та блювання;
  • біль у горлі;
  • проблеми з диханням;
  • запаморочення:
  • втрата нюху та смаку.

На сьогодні не існує спеціальних тестів, які б могли відрізнити штам «Дженні» від інших варіантів ковіду, тому потрібно звертати увагу на останні перераховані симптоми.

Ігор Кузін, головний санітарний лікар України, закликає людей вакцинуватися проти коронавірусу, адже «Дженні» насамперед небезпечний для людей з ослабленим імунітетом.


Симптоми грипу

Ми неодноразово перераховували симптоми грипу, але вкотре нагадаємо:

  1. Висока температура. Різке підвищення температури тіла часто є одним із перших симптомів грипу.
  2. М'язові болі. Біль у м'язах і суглобах теж може бути симптомом грипу.
  3. Слабкість та втомлюваність. На фоні грипу часто є загальна слабкість і втома.
  4. Біль у горлі. Біль або дискомфорт в горлі може виникнути внаслідок запалення.
  5. Кашель. Сухий або вологий кашель нерідко супроводжує грип.
  6. Нежить, чхання, сльозотеча, головний біль. Усі перераховані симптоми грипу часто виникають на фоні цієї вірусної інфекції.
  7. Тривала слабкість. Після періоду активних симптомів може виникнути тривала загальна слабкість і відчуття нестачі сил.

Щоб діагностувати грип або не сплутати його з іншими ГРВІ, необхідна консультація лікаря, тому не займайтеся самолікуванням.


Щоб залишити коментар, необхідно авторизуватися

Коментарі

Коментарі відсутні



Читайте також:

Як не допустити загострення гастриту?

Не залишайте без уваги симптоми гастриту і не займайтеся самолікуванням – обов’язково зверніться до лікаря, щоб попередити ускладнення. Що стосується народних методів лікування гастриту, вони можливі, але лише після консультації з гастроентерологом.

Як швидко заснути без снодійних

Усі ми періодично страждаємо на безсоння. Звичайно, якщо це – проблема постійна, без консультації лікаря не обійтися. Можливо, потрібні будуть седативні або снодійні препарати. А якщо ви не можете заснути через якісь переживання або вам потрібно рано прок

Причина 40% випадків раку – ожиріння

Нові спостереження виявили, що надмірна вага тіла здатна стати причиною розвитку 32 видів раку, серед яких рак шлунку, меланома, рак гіпофізу, тонкої кишки, статевого члена, вульви і деякі види пухлин у мозку.

Чому температура тіла нижча за норму?

Як відомо, в нормі температура тіла людини – 36,6 градусів. Якщо температура тіла стає вищою за цей показник, ми завжди розуміємо, що в організмі є якийсь запальний процес, він бореться з вірусною або бактеріальною інфекцією. Коли температура доходить до

Не чистіть ці фрукти й овочі: у їхній шкірці – найцінніше!

Ми звикли чистити більшість овочів та фруктів, але, виявляється, це потрібно робити не з усіма, бо цінні поживні речовини містяться саме у шкірці. Що ж це за фрукти та овочі?

AstraZeneca визнала: її вакцина від ковіду може викликати тромбози

Вперше зв'язок між вакциною від ковіду і новою хворобою, яку назвали «вакцино-індукований синдром тромбозу з тромбоцитопенією (VITT)» зареєстрували ще у березні 2021 року.

Першу в світі персоналізовану вакцину проти раку шкіри створили у Великобританії

Меланомою може стати звичайна родимка, що вже є на тілі людини. Запідозрити переродження родимки можна за такими ознаками: зміна кольору, форми, розміру тощо.

Військові можуть безоплатно отримати послуги з протезування зубів

В Україні стартував пілотний проєкт з безкоштовного протезування зубів для військових. 40 стоматологічних клінік з усіх областей нашої країни приєдналися до цієї ініціативи.

В Україні зростає захворюваність на кір

Можливі ускладнення кору – пневмонія, отит, енцефаліт та інші серйозні проблеми. Іноді кір може стати причиною інвалідності і навіть смерті.
САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ ВАШОМУ ЗДОРОВ'Ю